Ton Schrama, modelbouw

De hobby van … Ton Schrama
Modelbouw
Als je aan de hobby “Modelbouw” wilt beginnen bedenk dan wel dat hét sleutelwoord is: Geduld, u weet wel van die schone zaak. Toen ik op maandagmorgen de gezellige kamer van de fam. Schrama binnenstapte en in al haar grootsheid de roemruchte Titanic zag staan alle twijfel, mocht die er nog zijn, in één klap weg was: Rien jongen een hobby modelbouw kun jij in ieder geval dus wel vergeten.
Wat een indrukwekkend stuk werk stond daar op tafel mooi te zijn. Met een lengte van 1 meter en 7 centimeter is deze Titanic hoewel 250 keer kleiner dan de echte Titanic die in 1912 haar rampzalige proefvaart maakte, verder voor 100% identiek! Ongelooflijk.
Ik heb ze niet nageteld, maar zo vind je b.v. de 1200 patrijspoorten die de Titanic rijk was ook terug in de door Ton gebouwde Titanic. Met een mini handboor 1200 patrijspoortjes boren! Ik moet er niet aan denken. Maar ja geduld hé. Alles, maar dan ook alles zit erop en eraan. Het woord replica is hier zeker op zijn plaats. Wat een klus en wat een pracht.
Het koninklijk aandoende schip met haar 1 meter 7 boezemt bij het zien terecht ontzag in. En dat hier heel wat werkuurtjes in zitten en ook heel wat geduld aan te pas is gekomen,daar hoef je geen expert voor te zijn om dat te zien. Ton heeft er twee winters aan gewerkt, bij benadering zo’n 500 uur. Maar wel met heel veel plezier.
Ton was 6 jaar toen hij zijn eerste werkstuk maakte. Van een bouwplaat een vliegtuig van het type Harvard. Nee jammer genoeg heeft hij zijn eerste maaksels niet meer. Weggegeven aan buurtjongetjes toen Ton groter was gegroeid . Na de Harvard zijn er heel wat vliegtuigen, schepen en automodellen gevolgd. Vader en moeder Schrama hebben de jonge Ton altijd gestimuleerd in zijn hobby. Zo kreeg hij (van blik) een DC 6 van zijn ouders om te bouwen. Ton heeft het altijd nog steeds een prachtige hobby gevonden. Je helemaal inleven en het perfect namaken van een vliegtuig of schip dat was en is nog steeds zijn drijfveer.
Een aantal kartonnen bouwplaten van b.v. de Karel Doorman spaart Ton op voor zijn oude dag, want hij verwacht dat hij het gewoon niet kan laten, hoe oud hij ook mag worden. Ton is wat je noemt een solist in zijn hobby. Zelf doen, luidt zijn parool. Voor alles een oplossing zoeken en het vinden ervan, en dat lukt prima.
Je kwaad maken en driftig worden zijn twee begrippen die averechts werken bij de modelbouwhobby. Het advies van Ton is dat je het dan beter een maandje aan de kant kunt zetten. Het “nog vandaag afhebben” idee moet je bij voorbaat al in de prullenbak gooien.
In elk laatje wat je opentrekt in de werkkamer van Ton zit gereedschap. Naast de huis tuin en keuken spullen, vooral het meer fijne gereedschap voor al het priegelwerk .En dat Ton zo’n priegelaar is, wordt nog eens onderstreept als je een aantal geopereerde en gerepareerde klokken ziet liggen op zijn kamer. Want dat is ook een hobby van hem. En dan snap je meteen dat het uren schuren van een onderdeeltje van de Titanic beneden moet gebeuren, want klokken en hout schuren bij elkaar zijn natuurlijk uit den boze. Dat bijt elkaar.
Alle hobby’s kosten (bijna altijd) geld en zo ook Modelbouw. De Titanic is helemaal van hout gemaakt. Of het nou de ronde schoorstenen zijn of de reddingsschepen of de boeien het is allemaal hout. In 3 prachtige verzamelbanden staan niet alleen de tekeningen van elk onderdeeltje, maar ook de geschiedenis van het schip. Hier mag je spreken over waar voor je geld hebben. Een rijk bezit.
Komt de “Titanic” voor het raam te staan? Nee één Kijkshop in de Spoorstraat vindt Ton wel genoeg. Hij krijgt wel een ere plaatsje in de woonkamer op de kast. Nee,de kamer staat niet vol met de maaksels van Ton. Wel het houten bottertje waar hij op mijn verzoek mee op de foto staat. Want als u nou denkt, ik wel dat best eens proberen zo’n bootje maken, dan niet meteen denken aan de Titanic van 1 meter 7 met alles erop en er aan. Kijk dan is zo’n prachtig bottertje is een verstandig begin.
De bekende sleepboot de Zwarte Zee staat op zolder om eerst afgemaakt te worden. Alhoewel het kriebelt bij Ton om aan de slag te gaan met het in 1958 te water gelaten passagiersschip de Rotterdam. U weet wel die onlangs definitief afmeerde aan de kade in Rotterdam om te worden omgebouwd tot theater, restaurant etc.
Ook zo’n prachtig schip met een rijke historie.
En dan is daar nog de Lockheed Constallation, ook wel luisterend naar de troetelnaam “Super Connie”.Het favoriete vliegtuig van Ton. Connie is er al wel in karton en plastic, maar nog niet in hout. En ja dat is toch wel je dat. Afwachten geblazen dus en daarom sluiten ons gesprek af met waar we mee begonnen, dat geduld een schone zaak is en blijft en dat dit niet alleen geldt voor de prachtige hobby van Ton.
Rien Schelhaas